Zichtbaar in de stad?
Makkelijk te vinden?
Redelijk
Redelijk
De planeet Mercurius is de planeet die het dichts bij onze zon staat.
Op een afstand van gemiddeld 150-miljoen kilometer van ons draait deze planeet, die net iets groter is dan onze Maan, in 88 dagen om de Zon.
Ruimtesondes zoals de Messenger en de Mariner 10 lieten op de door hun gemaakte foto’s zien dat de oppervlakte van Mercurius veel weg had van de maan: bezaaid met kraters.
Het waarnemen van Mercurius
Mercurius is een lastige planeet om waar te nemen. Er gaat zelfs het verhaal rond dat de beroemde astronoom Copernicus op zijn sterfbed verzuchtte dat hij nooit de kans had gehad om te planeet te zien.
De planeet laat zich namelijk vlak voor zonsopkomst of kort na zonsondergang zien dus enige snelheid is geboden.
Ook staat de planeet vrij laag aan de horizon dus vanuit de stad is het lastig om te spotten. Een open veld met een vrij zicht op de horizon is wel nodig.
Het is mij wel eens gelukt om de planeet tussen de huizen door te vinden dus je kan dit ook als uitdaging zien 🙂
Omdat Mercurius dicht bij de zon staat moet je ook erg oppassen dat je niet per ongeluk met de verrekijker of telescoop daar op richt.
Verwacht geen kraters of andere structuren op het oppervlak te zien. Daarvoor staat deze planeet veel te ver weg.
Mercurius heeft net als de planeet Venus en de Maan schijngestalten. Het zou maar zo kunnen zijn dat je een Mercurius sikkeltje gaat zien.
Mercuriusovergangen
Een andere manier om Mercurius te zien is tijdens een Mercuriusovergang.
De planeet beweegt zich dan voor de zon langs. Om dit veilig te kunnen zien heb je bijvoorbeeld een speciaal zonnefilter nodig.
Ik heb de mogelijkheden om de zon te waarnemen beschreven in de pagina over onze zon.
Hieronder zie je de Mercuriusovergang uit 2016 zoals ik die heb vastgelegd met mijn telescoop en zelfgemaakte zonnefilter:
De eerstvolgende Mercurius overgang zal plaatsvinden op 13 november 2032. Even geduld nog!