Lichtvervuiling in Utrecht

Sorry, this post is in Dutch.

Afgelopen week ben ik een avondje op stap geweest met Stefan Speelberg, 2e jaars student aan de Hogeschool voor Journalistiek.
Zijn opdracht was het maken van een radio item van 3 minuten over lichtvervuiling en de overlast die amateur astronomen die hiervan ondervinden.

Hoe we de lichtvervuiling in de binnenstad van Utrecht en in een donkere omgeving ergens in de provincie ervaren, kan je horen in onderstaand radio item.

Nog even voor de duidelijkheid: dit item is niet echt op de radio uitgezonden geweest. Het was een studie opdracht van Stefan voor een fictief radioprogramma.

3 reacties

  1. Dank je wel. ’t Was erg leuk om te doen dus fijn dat je geen tijd had šŸ˜‰

   We zijn op een donker stekkie gaan kijken in de buurt van Maarsbergen.
   Het kan natuurlijk nog donkerder maar om het gevoel om echt in het donker te staan in de buitenlucht kon vanaf deze plek ook prima.

 1. Lichtvervuiling is inderdaad een groot probleem, het verschil van waar ik woon (Breda) en Willingen (Duitsland). Vooral met wide-view zie je bij ISO-1600 al snel het licht van de stad en in Willingen met ISO-3200 zo goed als niks.

  Het zou mooi zijn als er een keer gekeken word naar een manier om de lichtvervuiling tegen te gaan. Samen met belgiƫ stoten wij een hoop licht uit en zie je vanuit de ISS alleen maar een veld van licht.

Sluit aan bij het gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *